Hoe XYO miljoenen gewone mensen Web3 in trekt via hun telefoon

XYO Network heeft iets bijzonders voor elkaar gekregen: meer dan 10 miljoen mensen maken inmiddels deel uit van hun datanetwerk. En het mooiste? De meeste van hen hadden nog nooit iets met crypto gedaan.
Geen techneuten, maar truckers en zorgverleners
In plaats van developers of fanatieke traders bestaat de achterban van XYO vooral uit mensen uit de praktijk: vrachtwagenchauffeurs, maaltijdbezorgers, Uber-rijders en verpleegkundigen. Wat ze doen? Via hun smartphone verzamelen ze locatiegegevens tijdens hun werk. Daar krijgen ze beloningen voor via de app COIN — denk aan de XYO-token, maar ook aan cadeaubonnen of zelfs BTC en ETH.
Volgens mede-oprichter Markus Levin is 80% van de gebruikers nieuw in crypto en blijft 95% actief na het eerste gebruik van de app. De drempel is laag, de beloning direct en tastbaar.
Van data tot token
XYO werkt aan de achterkant als een zogeheten DePIN — een Decentralized Physical Infrastructure Network. In gewone taal: een blockchainnetwerk dat echte data verzamelt via echte mensen en apparaten, en dat decentraal opslaat. Denk aan slimme speakers, telefoons of andere IoT-apparaten die onderweg gegevens vastleggen.
Die data wordt gevalideerd en gebruikt in sectoren zoals gaming of bij real-world assets, zoals vastgoed of voertuigen. Met de opbrengst koopt XYO eigen tokens terug, wat de waarde ondersteunt.
Een eigen blockchain én gas-token
In januari 2025 lanceerde XYO een eigen layer-1 blockchain. Daarmee krijgen alle verzamelde data een plek op een publieke ledger. Validators — de mensen die het netwerk draaiend houden — zetten hun XYO vast en krijgen daar de nieuwe gas-token XL1 voor terug.
Sinds eind 2024 is de XYO-token ook beschikbaar op Solana. Een slimme zet, want zo bereiken ze een breder publiek dan alleen het Ethereum-ecosysteem. Op dit moment ligt de totale marktwaarde van de token rond de 180 miljoen dollar.
DePIN’s als nieuwe groeimotor
XYO is geen uitzondering. Steeds meer projecten bouwen aan decentrale netwerken voor fysieke infrastructuur: denk aan energie, internet, opslag of transport. Volgens Web3-investeerder MV Global zijn er al meer dan 1.000 DePIN-projecten actief, samen goed voor zo’n 50 miljard dollar aan marktwaarde. Zij verwachten dat deze netwerken straks miljoenen mensen naar Web3 brengen — zonder dat je het zelf misschien doorhebt.