BlackRock test digitale aandelen met blockchain, maar zonder crypto

De grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, zet opnieuw een stap richting blockchain—maar niet zoals je misschien zou denken. In plaats van crypto-tokens lanceert het bedrijf een experiment met digitale aandelen die via blockchaintechnologie worden gevolgd, zónder dat ze echt op de blockchain staan.
Wat is er aan de hand?
BlackRock heeft een aanvraag ingediend om zogeheten digitale DLT-aandelen uit te geven van het BLF Treasury Trust Fund (TTTXX), een geldmarktfonds met meer dan 150 miljoen dollar aan Amerikaanse staatsobligaties en cash. De aandelen zelf blijven gewoon ‘off-chain’, maar worden op de achtergrond gespiegeld via een digitale administratie op de blockchain.
Die spiegelboekhouding wordt beheerd door BNY Mellon, die blockchain inzet om extra transparantie te bieden over wie de aandelen bezit. De officiële eigendomsregistratie blijft bij BlackRock, dus de blockchainversie is puur een digitale weergave.
Geen token, geen hype — wel efficiëntie
In tegenstelling tot het eerder gelanceerde BUIDL-fonds van BlackRock, worden deze digitale aandelen dus niet getokeniseerd. Er komt geen muntje aan te pas. Dit gaat puur om het verbeteren van inzicht en administratie. Voor institutionele beleggers geldt een minimale instap van 3 miljoen dollar.
Een beurscode (ticker) of kostenstructuur is nog niet bekendgemaakt.
BlackRock volgt trend onder grote spelers
Met deze stap sluit BlackRock aan bij bedrijven als Fidelity, die in maart een vergelijkbare aanvraag deed voor een Ethe/ethereumreum-gebaseerde ‘OnChain’ aandelenklasse. Ook daar gaat het om een fonds gevuld met Amerikaanse staatsobligaties, waarvan de digitale versie op 30 mei live zou moeten gaan — als de toezichthouders akkoord geven.
Tokenisatie groeit stilletjes door
Steeds meer financiële instellingen gebruiken blockchain om traditionele investeringen om te zetten in digitale versies. Dat noemen we tokenisatie van real-world assets (RWA). Denk aan staatsobligaties, bedrijfsleningen of cash-equivalenten die via een blockchain sneller verhandelbaar zijn.
De markt voor tokenized staatsobligaties is inmiddels goed voor $6,16 miljard, waarvan $2,55 miljard al in BlackRock’s eigen BUIDL zit. Ook fondsen als BENJI van Franklin Templeton doen mee. Ethereum is op dit moment hét netwerk voor dit soort toepassingen, gevolgd door Stellar en Solana.
Waarom dit relevant is voor jou
Voor particuliere beleggers verandert er op korte termijn weinig. Maar het feit dat giganten als BlackRock steeds vaker blockchain omarmen — zonder zich volledig op crypto te storten — laat zien hoe serieus de technologie genomen wordt. Larry Fink, de CEO van BlackRock, noemt tokenisatie zelfs een revolutie in de manier waarop we beleggen.
De boodschap? Blockchain is allang geen speeltje meer voor technerds en cryptofanaten. Het is stille infrastructuur aan het worden voor de financiële wereld van morgen.