Waarom grote spelers nu massaal Bitcoin inslaan

Terwijl particulieren uitstappen, slaan overheden en bedrijven hun slag
In april was er iets opvallends aan de hand op de cryptomarkt: waar veel particuliere beleggers hun Bitcoin verkochten via ETF’s en beurzen, waren het juist de grote spelers die hun posities uitbreidden. Denk aan staatsinvesteringsfondsen, financiële instellingen en zelfs overheden.
Volgens John D’Agostino van Coinbase Institutional is dit geen toeval.
“Bitcoin laat zich steeds meer zien als digitaal goud,” zegt hij.
“Het is schaars, niet te manipuleren, onafhankelijk van overheden – en dat maakt het een logische bescherming tegen inflatie.”
Van El Salvador tot Wall Street
Het zijn niet alleen bedrijven zoals MicroStrategy (nu Strategy) die BTC aanhouden als ‘digitale schatkist’. Landen zoals El Salvador en Bhutan bouwen actief aan hun nationale Bitcoinvoorraad. In de VS zijn er zelfs staten die wetgeving voorbereiden om ook BTC op hun balans te zetten, als buffer tegen een zwakker wordende dollar.
Bedrijven als MARA, MetaPlanet en Semler Scientific volgen inmiddels de lijn van Michael Saylor, die van zijn softwarebedrijf een soort Bitcoinfonds maakte. Zijn bedrijf telt nu meer dan 13.000 institutionele beleggers als aandeelhouder, en indirect hebben zo’n 55 miljoen mensen financiële blootstelling aan hun BTC-strategie.
Bitcoin stijgt naar de wereldtop
Bitcoin is inmiddels meer waard dan bedrijven als Amazon, Google en zelfs zilver. Daarmee behoort BTC tot de vijf grootste activa ter wereld – een opvallende prestatie voor een munt die pas in 2009 werd gelanceerd.
Wat moet je hiermee als belegger?
De grote vraag is: waarom stappen juist de zwaargewichten nu in? Het antwoord zit in het grotere plaatje. Voor instellingen telt niet de koers van volgende week, maar het beschermen van waarde op lange termijn. En in een wereld vol economische onzekerheid krijgt Bitcoin ineens een andere status – van risicovolle belegging naar strategische zekerheid.