Bitcoin wordt onbetaalbaar? Grote spelers kopen de markt leeg

De jacht op Bitcoin is begonnen – en het zijn niet langer alleen de early adopters of crypto-fanaten. Steeds meer grote financiële instellingen slaan toe. Volgens kenners is het slechts een kwestie van tijd voordat Bitcoin te duur wordt voor de gemiddelde belegger.
Laatste kans voor particulieren?
“Als je ooit één Bitcoin wilde bezitten, dan is nú het moment,” zegt Sergej Kunz, medeoprichter van crypto-exchange 1inch.
Tijdens een panel in Dubai liet hij er geen twijfel over bestaan: institutionele partijen stappen nu massaal in, en dat drijft de prijs op.
Bitcoin groeit uit tot een digitaal alternatief voor goud – en misschien zelfs tot een nieuwe wereldwijde reservevaluta. Steeds meer bedrijven, fondsen en zelfs overheden bouwen hun eigen BTC-voorraad op. En met een beperkt aanbod van 21 miljoen munten wordt het steeds moeilijker voor gewone beleggers om nog in te stappen.
Bitcoin als veilige haven
Waarom die enorme interesse? Onzekerheid in de wereld, stelt Yat Siu van Animoca Brands. Denk aan handelsoorlogen, inflatie, of geopolitieke spanningen.
“Bitcoin is de enige grensoverschrijdende hedge die nog werkt,” zei hij.
Alleen al in de week van 21 april stroomde er ruim 3 miljard dollar naar Bitcoin ETF’s – beleggingsproducten die vooral door grote investeerders worden gebruikt. De vraag naar “digitaal goud” groeit harder dan ooit.
Miljoen per munt?
Sommige analisten verwachten dat deze trend de Bitcoin-prijs dit jaar al naar $200.000 kan duwen. En als de instroom van institutioneel geld doorzet, ligt $1 miljoen per BTC binnen vijf jaar in het verschiet.
Op dit moment bezitten institutionele fondsen naar schatting $128 miljard aan Bitcoin. Grote bedrijven hebben samen nog eens $73 miljard op de balans. En zelfs overheden – waaronder de VS en China – houden aanzienlijke hoeveelheden vast, al gaat het daar vooral om inbeslaggenomen crypto.
En jij?
De boodschap is duidelijk: de Bitcoin-markt verandert razendsnel. Wat ooit begon als een nichebelegging, is nu een strategisch bezit geworden voor banken, fondsen en misschien zelfs staten.
Ben jij als particulier nog op tijd? Of word je straks ingehaald door de grote jongens?