Nepal wil cryptofraude stoppen met betere regels en voorlichting
Nepal heeft een groeiend probleem met cryptofraude, zelfs met een verbod op de handel in digitale valuta. Daarom werkt de overheid aan nieuwe maatregelen, zoals streng toezicht en betere voorlichting, om burgers te beschermen tegen deze vormen van cybercriminaliteit.
Cryptovaluta: een favoriet hulpmiddel van fraudeurs
In een rapport van de Financial Intelligence Unit (FIU) van de centrale bank van Nepal wordt gewaarschuwd voor de toenemende rol van cryptovaluta bij fraude. Criminelen gebruiken digitale munten om illegaal geld wit te wassen en om transacties moeilijker te traceren. Dit probleem wordt nog groter doordat cryptovaluta gemakkelijk naar buitenlandse rekeningen kunnen worden overgeboekt.
Daarnaast worden steeds meer Nepalezen slachtoffer van cryptofraude. Via sociale media en advertenties worden mensen verleid met beloften van enorme winsten. Helaas blijkt dit vaak een truc om geld af te troggelen.
Slachtoffers melden zich nauwelijks
Een groot obstakel in de aanpak van cryptofraude is dat slachtoffers zelden aangifte doen. Door het verbod op cryptohandel zijn veel mensen bang voor de mogelijke gevolgen of schamen ze zich om naar de autoriteiten te stappen. Hierdoor blijven veel gevallen van fraude onzichtbaar. Uit cijfers blijkt dat 65% van alle gemelde fraude in Nepal tot mei 2024 digitaal van aard was.
Nieuwe maatregelen tegen fraude
De FIU heeft verschillende aanbevelingen gedaan om cryptofraude tegen te gaan. Zo wil de organisatie strengere controle op transacties en betere training voor banken en andere financiële instellingen. Dit moet helpen om verdachte activiteiten eerder te herkennen en te rapporteren.
Ook wil Nepal meer aandacht besteden aan voorlichting. Door het publiek bewust te maken van de risico’s van cryptovaluta hoopt de overheid dat mensen minder snel in de val lopen van oplichters. Daarnaast wordt gekeken naar betere samenwerking tussen verschillende instanties en modernisering van regelgeving rondom digitale betalingen.
Een wereldwijde aanpak
Nepal is niet het enige land dat worstelt met cryptofraude. In Zuid-Korea zijn nieuwe regels aangekondigd die bedrijven verplichten om internationale cryptotransacties te rapporteren. Hiermee wil het land meer grip krijgen op grensoverschrijdend misbruik van digitale valuta.
Met deze stappen wil Nepal fraudeurs een stap voor blijven en de financiële veiligheid van zijn burgers versterken. Strengere regels en betere voorlichting moeten ervoor zorgen dat de risico’s van cryptovaluta kleiner worden, terwijl het vertrouwen in digitale betalingen groeit.