Cryptofraude kost Amerikanen $5,6 miljard in 2023
In 2023 verloren Amerikanen maar liefst $5,6 miljard door cryptofraude, een stijging van 45% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit blijkt uit een rapport van de FBI’s Internet Crime Complaint Center. Ondanks dat slechts 10% van de klachten crypto-gerelateerd was, vertegenwoordigde dit bijna de helft van het totale verloren bedrag. Vooral ouderen bleken kwetsbaar voor deze oplichting.
Ouderen de grootste slachtoffers van crypto-oplichting
Van de 69.000 cryptofraudemeldingen in 2023 kwam bijna $1,6 miljard van slachtoffers ouder dan 60 jaar. Maar liefst 71% van de gevallen betrof investeringsfraude, waarbij mensen werden gelokt met beloftes van hoge rendementen. Ook callcenterfraude en scams waarbij oplichters zich voordeden als overheidsfunctionarissen kwamen vaak voor.
De FBI waarschuwt dat veel oplichters hun slachtoffers benaderen via internet en zelden bereid zijn om persoonlijk af te spreken.
“Als iemand je een investeringskans biedt zonder dat je diegene ooit in het echt hebt ontmoet, wees dan extra voorzichtig,” luidt het advies.
Gevaren van cryptopinautomaten
Cryptopinautomaten, ook wel kiosken genoemd, vormen een grote risico voor oplichting. In 2023 waren er meer dan 5.500 gevallen van fraude met deze kiosken, waarbij slachtoffers in totaal $189 miljoen verloren. Door de anonimiteit van deze automaten zijn ze geliefd bij criminelen. Veel voorkomende oplichtingsmethodes zijn fraude met klantenservice, afpersing en zelfs romancescams.
James Barnacle, adjunct-directeur van de FBI Criminal Investigative Division, waarschuwt dat de kans op het terugkrijgen van geld via cryptokiosken uiterst klein is. In 2023 waarschuwde de FBI meer dan 3.000 slachtoffers van oplichting, waarvan 75% niet eens wist dat ze waren opgelicht.
Buitenlandse arbeidsuitbuiting en ‘play-to-earn’-scams
Amerikanen lopen ook risico op uitbuiting door buitenlandse werkgevers, bijvoorbeeld bij callcenters die betrokken zijn bij zogenoemde ‘pig butchering’-scams. Dit zijn fraude-operaties waarbij werknemers naar het buitenland worden gelokt en vervolgens onder slechte omstandigheden moeten werken, vaak zonder toegang tot hun eigen documenten.
Daarnaast neemt het aantal ‘play-to-earn’-scams toe. Hierbij betalen gebruikers om tokens te kopen voor online games, waarna hun wallet wordt geblokkeerd en ze hun geld niet meer terug kunnen krijgen.
Hoe bescherm je jezelf?
De FBI benadrukt dat voorzichtigheid geboden is bij het aangaan van investeringen, vooral als deze via het internet worden aangeboden. Bij cryptotransacties en het gebruik van pinautomaten is het belangrijk om alert te zijn en verdachte activiteiten meteen te melden.
Het rapport laat zien dat cryptofraude een groot probleem blijft, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen. Door bewust te blijven en verdachte situaties te herkennen, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze scams.