Saylor wil meer Bitcoin – maar moet hij het marktmechanisme omverblazen?

Michael Saylor’s bedrijf Strategy heeft inmiddels meer dan een half miljoen Bitcoin op de balans staan, ter waarde van ruim 52 miljard dollar. Maar volgens crypto-investeerder Richard Byworth kan het allemaal nog een stapje extremer. Zijn boodschap: koop niet stilletjes via OTC-kanalen, maar duw de koers omhoog met brute kracht.
‘Gewoon kopen en de prijs opdrijven’
In een podcast stelt Byworth voor dat Strategy haar strategie omgooit. In plaats van netjes via onderhandse deals (OTC) Bitcoin te kopen zonder de markt te verstoren, zou Saylor juist bewust op de open markt moeten kopen. En flink ook.
Waarom? Omdat er steeds minder liquiditeit is. Steeds minder Bitcoin is beschikbaar op exchanges. Volgens Fidelity Digital Assets komt dat doordat publieke bedrijven steeds meer kopen. En als er straks nauwelijks meer te koop is, zal elke agressieve aankoop een directe impact hebben op de prijs.
Byworth noemt het “super careless buying” — ongegeneerd inkopen met het doel om de koers op te blazen. En dat zou niet dom zijn, zegt hij, maar juist goed voor aandeelhouders. Hoe hoger de Bitcoinprijs, hoe meer Strategy’s bezittingen waard worden, en hoe aantrekkelijker het wordt om aandelen uit te geven zonder bestaande aandeelhouders te benadelen.
Van zombiebedrijf naar Bitcoinvehikel
Byworth ziet nog een opvallende kans: Japanse ‘zombiebedrijven’ met veel cash op de plank. Volgens hem zou Strategy die kunnen opkopen, puur om de kasreserves om te zetten in Bitcoin. Dat is precies wat het Japanse Metaplanet onlangs deed, dat inmiddels voor meer dan 400 miljoen dollar aan BTC bezit.
“Het zijn saaie bedrijven met veel geld en weinig groei,” aldus Byworth. “Perfect om te gebruiken als Bitcoin-vehikel.”
Bitcoinprijs onder druk, maar hoe lang nog?
Op het moment van schrijven schommelt de Bitcoinprijs rond de $94.000 — nog altijd flink onder de piek van $109.000 eerder dit jaar. De terugval zou deels komen door Amerikaanse importheffingen. Toch zijn er genoeg partijen zoals Strategy die deze dip als een kans zien om nog dieper in te stappen.