Waarom Italië zich zorgen maakt over de opmars van crypto

De centrale bank van Italië ziet crypto niet langer als een speeltje van techneuten of speculanten. In het nieuwste Financial Stability Report klinkt een duidelijke waarschuwing: de snelle groei van Bitcoin en andere cryptomunten begint een risico te vormen voor de bredere economie.
Wat steekt het meeste? Volgens de bank zit het probleem in twee dingen: bedrijven die Bitcoin op hun balans zetten, en de opkomst van stablecoins die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar.
Bedrijven en Bitcoin: hype of hoofdpijn?
Steeds meer niet-financiële bedrijven kopen Bitcoin, vaak met het idee dat dit hun aandelenkoers positief beïnvloedt. Denk aan bedrijven als Strategy (voorheen MicroStrategy), Metaplanet en GameStop. De Italiaanse centrale bank is daar kritisch over: als de waarde van Bitcoin schommelt (wat het altijd doet), nemen die bedrijven flinke risico’s mee hun balans op.
Volgens het rapport gebeurt dit vaak vanuit het geloof dat “Bitcoin goed is voor je beurswaarde” — maar of dat op de lange termijn ook verstandig is, valt te betwijfelen.
Stablecoins: stabiel, maar met risico’s
Ook stablecoins, zoals USDT en USDC (die 1-op-1 gekoppeld zijn aan de dollar), krijgen kritiek. Italië waarschuwt: als deze tokens massaal worden gebruikt, kunnen ze zo groot worden dat ze het financiële systeem ontregelen bij een crash.
Een probleem is dat deze stablecoins vaak worden ondersteund door Amerikaanse staatsobligaties. En als daar iets misgaat, kan dat effect hebben op de hele markt — ver buiten de cryptosector.
Italiaanse minister slaat ook alarm
De zorgen zijn niet alleen afkomstig van de centrale bank. De Italiaanse minister van Economie, Giancarlo Giorgetti, waarschuwde recent nog dat de aantrekkingskracht van Amerikaanse stablecoins “niet onderschat mag worden”. Hij ging zelfs zo ver om te zeggen dat het Amerikaanse beleid rondom stablecoins gevaarlijker is dan de importheffingen van Trump.
Wat betekent dit voor jou als belegger?
Crypto wordt steeds meer onderdeel van het traditionele financiële systeem. Dat is enerzijds goed nieuws: het betekent erkenning en adoptie. Maar het brengt ook risico’s met zich mee waar toezichthouders wakker van liggen.
Voor de Nederlandse crypto-investeerder is het dus belangrijk om scherp te blijven: waarom investeren bedrijven in crypto? Hoe werken stablecoins écht? En wat zijn de signalen dat een munt ‘systemisch’ wordt?
Op Crypto.nl leggen we het je allemaal helder en zonder poespas uit.