Hack legt Loopscale stil: $5,8 miljoen aan crypto verdwenen

Loopscale, een DeFi-platform op Solana, is hard getroffen door een hack waarbij ruim $5,8 miljoen aan crypto werd buitgemaakt. Inmiddels kunnen gebruikers hun leningen weer aflossen, maar veel functies blijven voorlopig uitgeschakeld.
Wat is er gebeurd?
Op 26 april ontdekte Loopscale dat een hacker erin geslaagd was om via ondergedekte leningen — waarbij te weinig onderpand tegenover de lening stond — ongeveer 5,7 miljoen USDC en 1.200 SOL weg te sluizen. Dat meldde medeoprichter Mary Gooneratne op X.
De aanval raakte alleen de USDC– en SOL-kluizen van het platform. In totaal verloor Loopscale ongeveer 12% van zijn totale waarde die in het platform was vastgezet (Total Value Locked, kortweg TVL).
Loopscale heeft direct actie ondernomen. Gebruikers kunnen inmiddels weer hun lening terugbetalen, tegoeden aanvullen en ‘loops’ sluiten. Toch blijven andere functies, zoals het opnemen uit kluizen, voorlopig geblokkeerd. Het team is volop bezig met onderzoek en het herstellen van de schade.
Wat maakt Loopscale anders?
Loopscale ging op 10 april 2025 officieel live, na een testperiode van zes maanden. In tegenstelling tot bekende DeFi-platformen als Aave gebruikt Loopscale een orderboekmodel. In plaats van geld samen te voegen in één grote pool, koppelt Loopscale individuele kredietverstrekkers direct aan leners.
Daarnaast biedt het platform speciale leenmarkten aan voor onder andere gestructureerde leningen, financiering van vorderingen en leningen zonder volledig onderpand.
Tot de hack bood Loopscale aantrekkelijke rendementen: meer dan 5% op USDC en ruim 10% op SOL. Er waren ook leenopties voor alternatieve tokens zoals JitoSOL en BONK, en gebruikers konden meer dan 40 verschillende tokenparen combineren in geavanceerde strategieën.
Met zo’n $40 miljoen aan TVL en meer dan 7.000 kredietverstrekkers leek Loopscale een veelbelovend platform binnen de DeFi-wereld.
Grotere risico’s in crypto
De hack bij Loopscale staat niet op zichzelf. Volgens blockchainbeveiliger PeckShield werd er alleen al in het eerste kwartaal van 2025 ruim $1,6 miljard aan crypto gestolen. Ruim 90% daarvan was afkomstig van een enorme aanval op de exchange ByBit, uitgevoerd door de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus.
De zaak rond Loopscale herinnert crypto-investeerders eraan dat DeFi — ondanks innovatie en hoge rendementen — nog altijd flinke risico’s met zich meebrengt.