Bitcoin toont kracht: waarom de munt juist nu standhoudt

Terwijl de wereldeconomie piept en kraakt, blijft Bitcoin opvallend stevig overeind. Waar traditionele markten reageren op importheffingen en geopolitieke onrust, lijkt BTC juist minder gevoelig voor paniek.
Volgens analisten van investeringsfirma Bernstein is dat best bijzonder. In eerdere crisissituaties, zoals tijdens corona of renteverhogingen, dook de Bitcoinprijs soms met 50 tot 70% omlaag. Nu? Een daling van zo’n 26%. Dat is nog steeds fors, maar opvallend mild in vergelijking met het verleden.
Steeds meer stabiel kapitaal
De analisten denken dat er iets fundamenteels verandert. Bitcoin wordt steeds vaker gekocht door lange-termijninvesteerders — mensen of partijen met kapitaal dat niet bij het eerste zuchtje tegenwind uitstapt. Dit soort investeerders zoekt een waardeopslag, iets wat niet direct mee beweegt met de grillen van de economie. En steeds vaker vinden ze dat in Bitcoin.
Bernstein ziet Bitcoin als een soort ‘digitaal goud’, maar dan met meer beweging in de koers en makkelijker verhandelbaar. Die eigenschappen maken BTC aantrekkelijk voor zowel handelaren als serieuze investeerders.
Minder hype, meer vertrouwen
De munt lijkt volwassen te worden. Minder afhankelijk van hype, meer gedragen door vertrouwen. Dat Bitcoin in deze onzekere tijden minder hard onderuitgaat dan voorheen, is daar een goed voorbeeld van.
Voor Nederlandse crypto-investeerders is dat een positief signaal. Het laat zien dat Bitcoin zich langzaam losmaakt van z’n volatiele imago. Nog steeds met scherpe pieken en dalen, maar niet meer zo paniekerig als voorheen.