DeFi wint terrein op CeFi: Grote stappen in veiligheid, maar uitdagingen blijven
In 2024 maakte de gedecentraliseerde financiële sector (DeFi) flinke stappen in het verbeteren van de veiligheid. Terwijl de verliezen door hacks in deze sector met 40% daalden, zag de gecentraliseerde financiële sector (CeFi) een explosieve stijging van verliezen tot $694 miljoen. Dit blijkt uit het nieuwste “Web3 Security Report” van blockchainbeveiligingsbedrijf Hacken.
Sterkere beveiliging voor DeFi
DeFi heeft grote vooruitgang geboekt door nieuwe technologieën en betere beveiligingsprotocollen. In 2024 werden verliezen door beveiligingsincidenten teruggebracht tot $474 miljoen, een forse daling ten opzichte van $787 miljoen in 2023.
Een opvallend succes is de afname van kwetsbaarheden in bruggen, die vaak het doelwit zijn van hackers. Waar brugexploits in 2023 nog $338 miljoen kostten, was dit in 2024 slechts $114 miljoen. Innovaties zoals multiparty computation en zero-knowledge proofs spelen hierbij een sleutelrol. Toch is er nog werk aan de winkel: toegangsvulnerabiliteiten blijven een groot probleem en waren verantwoordelijk voor bijna de helft van alle verliezen. Een voorbeeld hiervan is de hack op Radiant Capital, waarbij $55 miljoen werd buitgemaakt.
CeFi blijft kwetsbaar
Terwijl DeFi zich versterkt, laat CeFi een zorgwekkend beeld zien. Financiële verliezen binnen CeFi verdubbelden in 2024 en bereikten $694 miljoen. Deze stijging wordt vooral toegeschreven aan slechte beveiliging van toegangssystemen en kwetsbaarheden in centrale infrastructuren.
Grote incidenten, zoals de hacks op DMM Exchange en WazirX, resulteerden in verliezen van respectievelijk $305 miljoen en $230 miljoen. Beide aanvallen maakten misbruik van zwakke multisig-oplossingen en slecht beheer van privésleutels.
Wat leert de sector hiervan?
De verschillen tussen DeFi en CeFi laten zien dat er in beide sectoren nog veel te verbeteren valt. Hacken-oprichter Dyma Budorin benadrukt dat CeFi vooral te kampen heeft met zwakke plekken in het beheer van privésleutels en gecentraliseerde systemen. Het invoeren van strengere beveiligingsmaatregelen en geautomatiseerde monitoring kan volgens hem veel problemen voorkomen.
Daarnaast blijkt uit een rapport van Chainalysis dat Noord-Koreaanse hackers in 2024 ruim $1,3 miljard aan cryptomunten buitmaakten in 47 verschillende aanvallen. Dit onderstreept het belang van betere beveiligingsstandaarden in de hele industrie.
Conclusie
DeFi laat zien dat vooruitgang mogelijk is met de juiste innovaties en technologieën. Tegelijkertijd benadrukken de stijgende verliezen in CeFi hoe kwetsbaar gecentraliseerde systemen blijven. Voor de industrie ligt er een duidelijke taak: gebruikers beter beschermen en vertrouwen terugwinnen door beveiligingslekken structureel aan te pakken.